Γιώργος Τσανάκας

Δύο διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού που παρουσιάζουν ενδιαφέρον…

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είπε πως ο Ολυμπιακός έβγαλε στη Λαμία πράγματα που δεν εμφάνιζε την περασμένη σεζόν και ο Γιώργος Τσανάκας εξηγεί ορισμένα από αυτά…

Η διακοπή του πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων βρίσκει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι «ερυθρόλευκοι» μετράνε 3/3, έχοντας 7 γκολ ενεργητικό και μόλις 1 παθητικό, ενώ στη συγκομιδή είναι στο +5 σε σχέση με πέρυσι στα αντίστοιχα ματς (ήττα από Λαμία, ισοπαλία σε Βόλο). Δεν το λες και άσχημα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως η ομάδα αναμένεται να φορτσάρει με την επανέναρξη. Λίγο τα βαριά πόδια από την πολύ δυνατή προετοιμασία, λίγο η έλλειψη ρυθμού αλλά και οι αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με την περασμένη σεζόν, έχουν ως αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να βγάζει ένταση και ποιότητα σε διαστήματα και να του λείπει η διάρκεια. Αυτή θα έρθει από τα συνεχόμενα ματς και με τις τελευταίες ενέσεις ποιότητας που θα μπουν στις επόμενες 72 ώρες.

Μετά το φινάλε του παιχνιδιού, ο πάντα απαιτητικός Μεντιλίμπαρ τόνισε πως είδε στο χορτάρι του ΔΑΚ Λαμίας ορισμένα στοιχεία που δεν είχε η ομάδα του πέρυσι. Τι εννοούσε; Ασφαλώς, ο ίδιος ξέρει περισσότερα από εμάς αφού τα δουλεύει καθημερινά, αλλά και εμείς οι ίδιοι καταφέραμε να δούμε μερικά από αυτά.

Μια βασική αλλαγή στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, το οποίο φάνηκε ιδιαίτερα έντονα σήμερα ήταν η τοποθέτηση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βάσκος δίνει στον Βέλντε τη δυνατότητα να παίρνει στις περισσότερες επιθέσεις πλάτος. Την ίδια ώρα, βλέπει στο πρόσωπο του Ζέλσον έναν διεμβολιστή, ο οποίος με την ταχύτητα που διαθέτει αλλά και το γεγονός πως δεν πέφτει εύκολα ακόμη και με φάουλ να του γίνουν μπορεί να τρυπώσει στις αντίπαλες άμυνες.

Ο Πορτογάλος φαινεται να έχει οδηγία να κλείνει αρκετά προς τα μέσα, τόσο σε φάση άμυνας, όσο και σε αυτή της επίθεσης. Κλείνει προς το δέκα, βοηθώντας σε ντουμπλαρίσματα και κλεψίματα στον άξονα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μετά από αρκετές ανακτήσεις της μπάλας να κάνει κάθετες κινήσεις στο πλάι του Ελ Κααμπί. Χαρακτηριστικές οι φάσεις στην παρένθεση (6’, 16’, 32’, 61’, 79’), αλλά όχι μόνο. Τα δύο εξτρέμ των Πειραιωτών έχουν τελείως διαφορετική αγωνιστική προσέγγιση. Ο Βέλντε δίνει πλάτος και τραβάει πάνω του παίκτη για να ανοίγει χώρους, ο Ζέλσον εκμεταλλεύεται τα κενά παίζοντας διαρκώς αρκετά μέσα στο γήπεδο.



Μια ακόμη αλλαγή, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και «αναβάθμιση» έχει να κάνει με τον Σαντιάγο Έσε. Ο Αργεντινός μπορεί να κινείται σαν δεύτερο «6», αφού στον «Μέντι» αρέσει να παίζει με δύο αμυντικά χαφ, αλλά πλέον έχει περισσότερες πρωτοβουλίες. Η μπάλα περνά διαρκώς από τα πόδια του σε φάση κυκλοφορίας και δημιουργίας, με τον Έσε να έχει βελτιώσει την ικανότητά του στο passing game και κυρίως σε μεγάλες μπάλες (άνω των 20 μέτρων).

Στα παραπάνω, καλό θα ήταν να προστεθεί και η συμπεριφορά των στόπερ. Παρότι η αίσθηση που μας άφησε ο Πιρόλα στις δύο πρώτες αγωνιστικές ήταν πως παίζει με μεγαλύτερο βάθος, στη Λαμία ήταν ο Ντόη που είχε χαμηλότερα μέτρα στο γήπεδο. Ο Ιταλός εν τω μεταξύ ήταν άχαστος σε μονομαχίες (6/6) και θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να τον δούμε να συνθέτει ένα αριστεροπόδαρο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας των Πειραιωτών.

Ασφαλώς, ο Ολυμπιακός χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά. Η διακοπή θα βοηθήσει τους Γκαρθία, Γιάρεμτσουκ να έρθουν πολύ κοντά πλέον σε φυσική κατάσταση στους συμπαίκτες τους και η επανέναρξη να αποκτήσουν ρυθμό. Όπως και γενικότερα τους περισσότερους από τους νέους για να μάθουν το παιχνίδι των συμπαικτών τους, αφού για παράδειγμα ο Στάμενιτς πρέπει να βελτιωθεί στις αλληλοκαλύψεις και στη συνεννόηση με τα στόπερ ώστε να μειώνεται η μεταξύ τους απόσταση που παρατηρείται να υπάρχει.

Ολυμπιακός: Δύο διαφορετικά στοιχεία στο παιχνίδι του που παρουσιάζουν ενδιαφέρον

Μέχρι και το επόμενο επίσημο παιχνίδι, λοιπόν, αυτό με τον Παναιτωλικό στο Φάληρο για την 4η αγωνιστική, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν τον χρόνο για να φανούν ακόμα καλύτεροι. Διότι θα μπαίνουν σε ένα διάστημα που θα ακολουθήσουν σε 35 ημέρες οκτώ παιχνίδια. Δηλαδή ένα ανά τέσσερις ημέρες αναλογικά, όπου θα χρειαστούν όλοι οι ποδοσφαιριστές του ερυθρόλευκου ρόστερ. Συν αυτούς που δεδομένα θα έρθουν…

ΥΓ. Ο Ελ Κααμπί βρήκε την κατάλληλη στιγμή δίχτυα. Φανταστείτε να πήγαινε στη διακοπή με μηδέν ενεργητικό, όπως και να το κάνουμε θα ήταν και για τον ίδιο περίεργο. Γιατί ο επιθετικός τρέφεται από τα γκολ. Αν και ο Μαροκινός προσφέρει πολλά στο παιχνίδι της ομάδας και χωρίς να σκοράρει, κυρίως με το πρέσινγκ του και τον τρόπο που τραβά αντιπάλους πάνω του, ανεβάζοντας συχνά-πυκνά ψηλά στο γήπεδο ένα στόπερ και δημιουργεί ανισορροπίες…

ΥΓ 2. Έχει ανάγκη από δύο κινήσεις μεσοεπιθετικά ο Ολυμπιακός, αλλά δεν θα μου φανεί περίεργο να γίνουν και τρεις. Ίσως το ότι στο ρόστερ υπάρχουν 14 ξένοι και υπάρχει περιθώριο για 3 ακόμα να μπουν στην ευρωπαϊκή λίστα! Εξτρέμ, λοιπόν (ελπίζοντας αριστεροπόδαρος), δεκάρι οι σίγουροι. Πού θα είναι η άλλη κίνηση αν γίνει; Θα πόνταρα στο αριστερό άκρο της άμυνας. Στο μυαλό μου τουλάχιστον και με ένα μεγάλο αν…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x